Sommerhilsen 2018

Sommeren har allerede vist seg på sitt beste. Men ikke alle av oss var ikke riktig klare, så nå venter vi den kommer igjen! Kystlaget kan oppsummere etter å ha jobbet seg gjennom et godt halvår, fra januar til juni, – og nå er vi klar for sommeren:

Onsdagsdugnader

I dette dugnadsåret har vi hatt 23 onsdagsdugnader, den ene på en tirsdag, pluss ekstradugnader til diverse arbeid med båtene, med huset, med å hente og bringe, til jobbing på arrangementer og til turer med Saltnesvåg. Det er god oppslutning på dugnadene, for runder vi av oppover, blir oppmøte gjennomsnittlig 14 personer pr. dugnadskveld. Og summen av dugnadstimer denne perioden er mellom 1200 og 1400 timer, -minst. Med så mange på dugnad må vi passe på å pante alle bokser for at pantepengene skal dekke kaffebudsjettet.

Tiltak- og aktivitet for våren 2018

Onsdag 10. januar var første dugnadskveld etter fortjent juleferie og 20. juni ble siste dugnadskveld, selv om aktiviteten fortsetter til ut i begynnelsen av juli. Aktivitetsplanen for vårsemesteret ble like ambisiøs som den pleier å være, men etter summering har vi tross alt kommet bra ut. Lettbåten som ble fraktet til Sagvåg for reparasjon er hentet tilbake på plass. Arbeidet som er utført på båten er godt håndverk. På samme tid ble den motoriserte oselvaren «J.O.M» transportert til Oselvarverkstaden på Os for kyndig vøling. Den blir ikke ferdig før ut på høsten en gang, – håpet er å ha den med på neste Torgdag. Det neste prosjektet, «Silden», er virkelig fin. Nysmurt, oljet, malt og pusset så den framstår som god som ny. Silden ble tildelt kaiplass på Torgdagen i år. Også Saltnesvåg har fått sitt, nye gaier og stag til masten. Dessuten har lugarkappen fått grundig rustbeskyttende behandling.

På Kystbua er det skiftet en del kledning på sønder veggen, den er malt og fått nye utelamper. Høres enkelt ut, men ikke bare enkelt med steling på den siden av bygget.

Det er gjort en god innsats i å søke midler fra private og offentlige fond. Penger som skal brukes til dekking av utgifter med restaurering og vedlikehold av våre prosjekter. Til nå har Sparebank1 vært først ute med å dele ut et bidrag på hele kr. 20.000,-. Det takker vi hjertelig for.

Askøy Kystlag søker et fond i Forbundet Kysten om å finansiering av en ny Oselvar. Dette er et samarbeidsprosjekt med Oselvarverkstaden som selvsagt skal bygge båten for oss.

Profilering av Kystlaget har hele veien vært tema, tiltak er gjennomført i tråd med forutsetningene og behovet. Nett og sosiale media kan sikkert brukes mer til profilering? Og hvordan kan Kystlaget være til nytte og glede for barn og unge? Kan Askøyskolen ha interesse av å bruke Saltnesvåg og Silden som «skoleskip»? F.eks. på Nordre Askøy?

Gjestehavnen

Havnen har hatt mindre besøk enn vanlig på våren. Det skylde trolig at det har vært kaldt til langt ut i mai. Fra nå av og utover må vi håpe på godt besøk.
Fremdeles er det ledige plasser på vaktlisten til Gjestehavnen i sommer, det er ikke for sent å melde seg til tjeneste. Ledig på listen i august.

Aktiviteter

Haugsdal Båtbyggeri var tema på Temakvelden onsdag 31. januar. Familien Waagen ved Steinar Waagen fortalte den spesielle historien om båtbyggeriet i Engeviken. Båtbyggeriet som i en kort periode fra etter annen verdenskrig og fram til slutten av 50 tallet, bygde store fiske- og fraktebåter i tre og stål.

Ganske ukjent historie for de fleste, som nå er dokumentert på film og i skriftlig form. Historien er gjengitt av Ole-Christian i Årebladet mai 2018.
Dokumentasjon av historien til de to båtene JOM og Silden er i arbeid. Mye er gjort og historiene til begge båtene er gjengitt i Åreblad. Øyvind K. og Ole-Christian arbeider med et stort prosjekt som går på å lage en historisk animasjon på Sildens historie og filming av arbeidet med JOM. Dette kan være måten å formidle kysthistorie til folket/skolene uten at folket kommer til oss. Det er mye folk flest ikke viste at de gjerne vil vite noe om. Disse spennende historiene får dere vite mer om neste sommer-/julehilsen.

Årsmøte 2018 ble avholdt fredag 20.april. To nye styremedlemmer, mens de avtroppende fortsetter som vararepresentanter i styret. Etter Årsmøtet, tradisjonen tro, kunne det også i år inviteres til hyggelig samvær med god underholdning og god mat.
Saltnesvåg er populær. Selvsagt har det fantastiske været i mai/juni gjort at opplevelsen å være på sjøen blir en god opplevelse uansett. Båten har vært på seks turer der folk har kunne nyte god stemning på sjøen. Et eksempel var Ask Mannskor som spurte om vi kunne kjøre inn på Vågen med skøyten, for nå under Festspillene ville de synge Bergenssanger til bergensere og turister. Det ble en suksess, mye publikum og stor applaus. I skrivende stund er Saltnesvåg på Herdla for å delta på et arrangement for Kulturavdelingen ved Flyktningkontoret. (se eget vedlegg) Avslutningsturen blir med Mennesker med nedsatt funksjonsevne i begynnelsen på juli. Men først skal skøyten på slipp for bunsmøring!

To representanter deltok på Årsmøtet til Hordaland Kystlag.
Strusshamn Barnehage brukte Holmen, Kystbua og robåtene til å boltre seg på noen uker også denne maimånden. Veldig kjekt å se de små sekkene var på plass igjen.

Torgdagen

9.juni ble åpnet med Torgaften på fredagen med gjester fra Fjell og mannskapet på den prektige redningsskøyten R/S »Risør 2». Redningsskøyten gjestet Strusshamn i anledning åpning av Pilegrimsleden på kysten mellom Utstein Kloster og Selje Kloster der altså Strusshamn er en av stoppestedene.

Mannskapet på Risør 2 forteller skøytens historie

Askøy kommune v/ordføreren var vertskap til for åpningen på Askøy, der biskopen i Bjørgvin, og representant fra Askøy Kystlag og andre prominente var invitert på middag i nyåpnet restaurant i Sjoddien. Lørdag morgen kl 0900, hele flåten til byen. Trangt å komme inn og trangt å komme seg fra kai igjen. Men det går bra med dyktige skippere og gode fendre.

Robåtene og Silden i bakgrunnen

Røykesilda, krabbe og reker ble utsolgt, gjestene på fordekket koste seg. Knivselgeren på poppen var fornøyd med salget, – god dag i byen.

Askøy Kystlag stilte med to lag i rokonkurransen på Vågen i år. Men det var flere som hadde lyst å delta, alt for mange, – så mange at det ikke var plass til årene. Og det ble en krig og et sjøslag, der heldigvis ingen hadde våpen, – da kunne det blitt en blodig affære. Torgkveld sammen med Kormix var en virkelig fin stund. Veldig god mat, og godt å drikke. Og avsluttet med en sang. Mye folk på kaien og i teltet og glimrende underholdning av Kormix og av Bandmix

En av stamgjestene
Sild som ble solgt på Torget

Godt gjennomført av komiteen

Strusshamnsdagene ble arrangert av Sjoddien på selveste St.Hansaften. Det ble en fin Familiedag der Askøy Kystlag var en av aktørene: Kafe i Kystbua, utlån av robåter, knutekurs, trekke garn, lage akvarium, strandrydding og å lage seilbåter.

Havnen klar før innrykk

Pluss mye annen aktivitet i hele havnen og i Sjoddien i andres regi. Mange familier fant veien til Strusshamn denne lørdagen, det var fullt trykk på alle våre aktiviteter. 60 seilbåter ble spikret sammen, og mange barn var lei seg for at det alt var slutt!

Kø for å se på fiskene og å lage båter

Takk for god innsats av dugnadsgjengen, og takk til alle som har bidradd til i alle våre aktiviteter i Kystlaget. Vel blåst våren 2018!

Den beste hilsen
og gode ønsker
om en god sommer
til alle kystlagvenner.

Fra Askøy Kystlag

Atle Grindheim
leder

Legg igjen en kommentar