Julehilsen 2020 fra Askøy Kystlag

Det er ikke til å unngå å nevne at koronaen har satt sine spor også i Askøy Kystlag. Aktiviteten i laget har gått på en måte. Og dugnadene på onsdagene har gått sin gang, i spredt orden selvsagt, med noe færre deltagere enn i normalår. Planlagte aktiviteter er avlyst en etter en, det første var Landsstevne til Forbundet Kysten i Bergen, det siste vi måtte gi opp var årets julebord og julesilden. Etter ferien, da vi optimister nesten hadde avskrevet hele Koronaen, var fortsatt planene for høstparten klare. Og det begynte bra, med tur til «Kalven» for å sikre oss kystkulturminner. Mer om dette senere.

Skattejakt på «Kalven» Askøy Kystlag

Du kan følge skattejakten på lenken over. Og når du først er inne på Askøy Kystlag sine hjemmesider, eller Facebooksiden, kan du finne mange bilder og filmer. Har du noe som kan deles på våre hjemmesider er du hjertelig velkommen til det.

Tross begrensninger i all aktivitet har Askøy Kystlag nok å arbeide med av planer, prosjekter og daglig aktivitet:

Dugnadene startet 26. august. Det har vert godt å ha et sted å møtes en gang i uken i hvert fall, ta en kopp kaffe sammen, en god prat og litt jobbing. Siste dugnad før jul var 9. desember, – alle friske og raske.

Robåtene har vært brukt ganske mye. Barnehagen har enerett på den nye båten, men er alltid ute med to båter samtidig for å sikre værandre. Planen i høst var å drive ro opplæring for barn og ungdom, – det var en av aktivitetene som ble avlyst. Men Kystlaget har hatt en utlånsavtale med Biblioteket. Ordningen har fungert bra, og vil fortsette i en eller annen form.

Monstadnøstet i Kleppestø er overtatt av Kommunen. Kystlaget er i beit for lagringsplass til robåtene. Og av den grunn kontaktet vi Kulturavdelingen for å få en leieavtale. OK, det kunne kommunen være interessert i dersom vi ville være med på lage nøstet og arealet rundt tilgjengelig for allmuen, med utleie av båter og kanoer. Svein og Ole-Cristian la fram forslag for oppgradering av arealet rundt nøstet, og foreslo å tilby Florvåg- og Kleppestø barnehager, Askøy Røde Kors og Redningsselskapet til å være faste brukere av området. Det kom gode tilbakemeldinger på dette forslaget fra administrasjonen. Avtale er ikke undertegnet, men vi håper på det beste. Da er det et prosjekt for neste år,- og vel så det. (To av robåtene har vi imidlertid fått lagre i nøstet fram til våren.)

Nøstet
Et av de første i Kleppestø
Flo sjø

Notbåt fra Kalven er neste prosjekt der vi skal dokumentere kystkulturhistorie fra Askøy. Kystlaget har fått båten fra dødsboet på øye Kalven utenfor Skråmestø. Den er nå lagret i Prestenaustet på Herdla, og videre planer er å få båten autentisk og i brukbar stand til å bruke i en film der det vises et landnotkast i kastevågen på Kalven. To gutter som den gang for 60 år siden var med på landnotfiske med denne båten skal være med å gjøre seansen autentisk. Båten skal også være en del av utstilling på museet på Herdla et halvt års tid. Hva vi gjør med båten i framtiden er usikkert, men den må ikke bli stuet vekk på et lager. Er det noen som har et egnet sted å tilby?

Filmen om Silden er fortsatt under redigering, – den er snart ferdig, og vi gleder oss. Men filmen om filmen av Silden ligger på Askøy Kystlag sine hjemmesider. Klikk deg inn på siden,- det er en artig film.

Motorene står nå på rekke og rad til utstillingi «motorhuset» på Holmen. (Også kalt Stureterminalen etter han som har bygget huset.) Siste tilskudd er FM bensinmotor som nå rusler og går etter mye arbeid. En 24-32 Marna bensinmotor er nesten klar til start. Da er motorene til to av restaureringsprosjektene klar til installering.

Det er prosjektene loddebåt og seksæringen JOM disse motorene er beregnet for.

Inge og Konrad med FM en.

Saltnesvåg og Silden har stort sett lagt til kai denne høsten. Børge tok båten til Hetlevik og fikk sauset dekket inn med mange strøk. Det samme med Saltnesvåg, den noen gode strøk med Øyvind sin blanding. Det er ellers utført en del vedlikehold på skøyten, på elektrikersiden ved Sverre og trearbeid ved Audun.

Prosjektet JOM går fram i det tempo som trenges for en så gammel båt. Oddmund og Ole-Christian styrer prosjektet slik at det kommer sikkert i havn. JOM, motorisert oselvar, er på listen av kulturminner på Askøy, dens status som kulturminne har betegnelsen «svært høy». G/B Silden på samme listen har betegnelsen «høy». Så vi har et ansvar forran oss. I tillegg regner vi med at den gamle notbåten fra Kalven kan komme på samme liste, når vi får laget dokumentasjon for kulturverdien av båten.

Fortøyningsgroper i Strusshamn er et unikt kulturminne vi også vil stedfeste og få inn i Kulturminneplanen. Disse fortøyningspunktene må sees i forbindelse med Strusshamn som karantenehamn.

I fortøyningsgropene det ble satt solide stokker.

Kjøp av gavlbåten H-184-H er neste prosjekt. Det er en gavlbåt på 27 fot med rigg og seil, uten motor. Som fiskerinummeret viser har den vært hjemmehørende i gamle Herdla kommune. Inge B har ordnet plass i hallen på Småskjæret i Florvåg. Det utløste at Ole-Christian kunne sette i gang å arrangere transport og formidlet kjøpet. Og nå i ettermiddag, den 20.desember kl 1700, er båten under tak på Småskjæret! Planen for båten er å kunne seile i frisk seilas på fjorden, men først; litt vøling før den er sjøklar! Takker Trond for tipset.

H-184-H

M/S Alfen: mange askøyværinger har sett resturantbåten Alfen på Aker Brygge. Båten som for mange nærmest var legendarisk, som trafikkerte mellom Bergen og søre Askøy. En begeistret tanke slo ned i en askøymann da han promenerte langs sjøkanten på Aker Brygge: hva om noen kan redde Alfen fra denne tilværelsene,- få den tilbake til Askøy? Fantastisk om noen entusiaster der ute gjør tanken til handling.

Alfen i Kleppestø

Ellers; – det er på sin plass å tenke tilbake på 30. januar i år da Askøy Kystlag mottok kulturprisen «Kipekjerringa» for 2019, -heldig for oss som fikk ha publikum i salen!

TIL DERE ALLE,

GOD JUL OG RIKTIG GODT NYTT ÅR

Beste hilsen

Askøy Kystlag

Atle Grindheim

Leder

Legg igjen en kommentar