Sommerhilsen fra Askøy Kystlag 2023

I fjor på denne tid var været slett ikke sommerlig. I sommerbrevet garanterte jeg at det ville bli bedre. Det ble det ikke. I år vil jeg moderere meg til å ønske en fin sommer for alle og enhver især. Med tilbakeblikk på de siste to helgene juni, Midsommerfest og Torgdag med Torgkveld, seiler vi inn i sommerferien med vinden på tvers, – nyter seilasen. Vel blåst.

Noen av oss har litt kystlagsarbeid videre i sommerferien; med vakthold i Gjestehavna, og to turer med Saltnesvåg til Skotneset lastet med proviant og utstyr for 2 uker til 40 leirskole ungdommer.

Denne våren ble travel, – denne også. Det henger sammen med initiativer fra flere av medlemmene, og det handler om positive svar på søknader. Det handler også om å smi mens jernet er varmt, som det heter. Og varmt jern kommer jeg tilbake til etter hvert.

Prosjekter

Grindanøstet framstår som ferdig, selv om småting gjenstår. At vi har kommet så langt på dette prosjektet, er Audun sin innsats og kompetanse å takke. Praktbygg er det.

Universell tilkomst rundt Holmen fram til Kystbua er det neste store prosjektet. Godkjenningen kom litt fort. Og så var det stolper tilgjengelig fra veiprosjektet Lavik / Haugland. Da var det bare å sette i gang. Gode folk og stor fjære gjorde en pangstart. Siden har det gått slag i slag. De sakkyndige mener det er kontroll.

GoMarina anlegget betjener nå også dusjer, vaskemaskin og tørketrommel i sanitærbygget. Vask- og tørkemaskiner er industrimaskiner av beste merke, forskuttert av Kystlaget etter avtale med Sjoddien.

Monstadnøstet i Kleppestø har fått solide hagemøbler, levert av Trigger, til ute og innebruk. Kystlaget fikk øremerkede midler til dette formålet fra Sparebankfondet, kr 30.000,-. Pengene er brukt. Det er en søknad til behandling i kommunen om å lage en gangsti/vei fra Essoen og ned til gangbroen over til nøstet. Forhåpentligvis et høstprosjekt.

Smie må et kystlag ha, mente Inge. Vanskelig å finne motargumenter til det, for Inge er også smed, – i tillegg til alt annet. Material til et lite grindabygg ble bestilt av lokalt sagbruk, og dermed har vi snart smie i grindabyggstil. Reisverket er allerede oppe.

Ny og bredere kaifront
Planken slepes på plass

Temakvelder/møter

Filmkveld i Kystbua med filmer om og med Kystlaget, pluss noen andre filmer om kystkultur. Øyvind K har laget og satt i sammen filmer og bilder, som er viktig dokumentasjon på det som blir gjort nå, og det som har vært gjort fra starten av i Askøy Kystlag.

Årsmøte har vi selvsagt hatt, – uten utskiftinger i Styret. Kun litt endring i komiteene. Hyggelig samvær etter møtet.

Foredrag om størjefiske av forfatteren sjøl – Linda Karlsen – 12. april i Kystbua. Hun snakket om sin bok «Størjefeber», godt hjulpet av Ingve Torgersen. Stinn brakke i Kystbua med kaffe, kaker og god prat.

Fullt hus i Kystbua

For barn og unge

Samarbeidet med Kleppestø Ungdomsskole 8. klasse fortsatte også i dette semesteret. Dette er et fruktbart samarbeid med Askøy Lions Club. Kjekt at dette tiltaket fungerer og videreføres. Veldig gode tilbakemeldinger fra skolen som går på elevenes mestring og selvbilde. Og elevene sin tilbakemelding til skolen er: Vidunderlig, fint, gøyt, lærerikt, artig, det har vært en veldig fin opplevelse, etc etc …..

Vi har også hatt 3 elever fra 10. klasse fra Kleppestø U noen timer en dag i uken i april og mai på arbeidstrening. Vanskeligere å gjennomføre dette prosjektet på grunn av arbeidsoppgaver og været.

Strusshamn barnehage har brukt Kystbua og Holmen til base i mai og juni. Kjekt at de er her!

Sommeravslutning for barn med innvandrerbakgrunn som har deltatt på svømmeundervisning, i godt samarbeid med Askøy kommune og Lions. Saltnesvåg og Tjalk hadde barn og voksne med på fjordtur, to turer hver, ca 60 personer med stort og smått. Lions sto for grilling, suppe og is til alle. Bading for noen av oss som avslutning på en fin ettermiddag.

«Akvarium»

Fin rødtorsk, ca 7 kg
Roundervisning med Lions.

Arrangementer

Midsommerfesten 10.juni ble en suksess for besøkende og arrangører i Strusshamn. Mange barn og voksne. Fint vær! Kystlaget hadde Sjørøverskuten Tjalk, fiske og akvarium, spikre sin egen seilbåt, utlån av robåter, turer med Silden og Tjalk, og Kafe. Hektisk men kjekt.

Tjalk gikk 16 turer, ca 200 personer!
Silden i byen
Saltnesvåg selger ved kai

Torgdag i byen 17. juni. «Silden», «Tjalk» og «Saltnesvåg» med robåt på slep, reiste fra Strusshamn lørdag morgen, lastet med folk og varer til Torget. Nubbesild, røykemakrell, seikaker, lefser, krabbeklør, levende krabbe var sortimentet i år. Godt salg og; tradisjonen tro, – Richard og Kaj vant rokonkurransen. En vellykket dag på alle måter!!

Vinnerne: Richard og Kaj
Vinnerne: Richard og Kaj

Torgkveld på Holmen etter hjemkomst fra byen. God underholdning av Kormix og andre grupper!! Etter en lang dag var alle glad for å trekke seg tilbake til en tidlig kveld. Vi som arrangør var veldig fornød med dagen og kvelden, og glade for at lokalene var ryddet innen midnatt!

Annet

Lefsebaking i Kystbua før torgdagen ble en suksess. Ti ansvarlige damer var med på bakingen, og planen er å prøve igjen allerede til juleforberedelse. Da kan det bli en tradisjon. Her kan alle delta, og den tradisjonelle kjønnsrollen utfordres!!

Søknader om prosjektmidler og annen økonomisk støtte er viktig for vår virksomhet. Det er, for oss, betydelige summer som kommer inn på den måten.

Dugnaden på onsdag 21. juni var avslutning for sommeren. Det markerte vi med is og pølser, kaffe og sjokolade. Det var 23 medlemmer på dugnaden, og det er tangering av rekorddeltagelse. Det har generelt vært stor oppslutning om onsdagsdugnadene i vår, også på ekstradugnadene har det vært mange. Resultatet viser!!

Styre Web heter det nye regnskaps- og e-post programmet. Etterhvert kommer bruken til å bli utnyttet bedre av styret. Det har et stort potensiale, men foreløpig er vi avhengig av Jann Werner.

Vi treffes igjen første onsdag etter skolestart. Det første på planen er da et notkast i Fauskangerpollen.

God sommer!

Beste hilsen fra Askøy Kystlag v/Atle (Ask 23.06.2023)

Legg igjen en kommentar