Julehilsen fra Askøy Kystlag 2023

Når vi minnes sommeren 2023, er det nok ikke juliværet vi først vil trekke fram.  Et mulig unntak kan være de 40 unge tyske tenåringer, som hadde 14 dager sommerleir på Skotneset. I medvind og regnet i ryggen fraktet Kystlagets skøyte «Saltnesvåg» hele lasset med varer og utstyr for to uker, pluss 12 av ungdommene som heller ville være med skøyten enn gå stien fra Davanger til Skotnes. På returen – fjorten dager senere – møter vi en blek, men glad gjeng. De var ikke i stemning for å reise hjem. Men oppdraget vårt var å laste om bord kosebamser og annet utstyr, pluss 12 av ungdommene, og deretter sette kursen mot Strusshamn.

Denne gange var vinden ikke med oss, –  men rett imot,- og med kaldt regn. I fire manns lugaren framme på skøyten, eller ruffen som det heter, var det intimt hyggelig for tolv ungdommer.  Verre for oss andre som måtte sikre at bamser, påhengsmotorer og annet nødvendig utstyr holdt seg noenlunde tørt under presenninger på dekk. Buss med tysk registreringsnummer står klar i Strusshamn for å kjøre utstyr og ungdommer om bord i Danskebåten og videre hjem. Med gode minner fra sommeren på Askøy.                              Den allestedsnærværende Viggo Løchen ordnet det slik at vi fikk være med på dette oppdraget i juli.  

Noen er ivrig på å komme i gang med universell gangvei rundt holmen på vestsiden mens det ennå er noenlunde varmt i sjøen, og det er gunstig lavvann. Men ferie er ferie, selv for frivillig arbeid.  Som planlagt kom vi i gang noenlunde da skolene startet på høstens semester. Innsatsen var stor etter ferien.  Dyktige håndverkere, stor dugnadsinnsats og fint vær gjør susen. Så kort fortalt; med mange dugnader og gode folk er universell tilkomst til hele Holmen en virkelighet.

                    

Ferdig arbeid, – vakkert!   Bak den fine fasaden ligger et solid grunnarbeid,

                     Planlagt av Audun og Frank Robert, og god hjelp av dugnadsgjengen

Samtidig med tilkomstveien er det satt i gang et annet interessant prosjekt. Inge B. kastet fram en tanke om å bygge en smie. Jo, en smie bør et kystlag ha. Et kjapt styremøte på kaihjørnet, og vedtaket om bygging av smie ble klubbet gjennom. Bygget er et grindabygg, og da er det selvsagt at fagmannen Audun tar styringen. Godt hjulpet av Inge og Konrad.                                 Det endelige resultatet er et praktbygg. I stil med de andre grindabyggene.

Et flott bygg,- bygget i grindabygg tradisjon.         Solide betongheller sponset av NOBI

Et flott bygg,- bygget i grindabygg tradisjon.
Solide betongheller sponset av NOBI

Tanken med smien er å ha et tilgjengelig og aktivt museum, – en «Vern ved bruk» tanke.

Kystlaget har andre aktiviteter enn å bygge. For det er ikke et mål å bygge inn hele Holmen. Av flere gode grunner er det naturlig å stoppe for en stund, ikke minst for å ha kapasitet til å ta vare på det vi har, — både båter og bygninger. (Dessuten skal det skiftes 5 vinduer i Kystbua, pluss noe kledning på sørveggen.)

Jo, vi er heldig. Det er mange andre gjøremål å ta tak i. Også aktiviteter som går på immaterielle verdier/aktiviteter.

I slutten av august fikk vi gjennomført et notkast, landnotkast, som har vært skjøvet i tid flere ganger. Dette ble profesjonelt filmet for dokumentasjon inn i framtiden. Elever fra Fauskanger Ungdomsskole var med på prosjektet. Også barnehagen på Fauskanger var engasjerte hjelpere. Men fangst ble det ikke, – et bomkast, som det heter. Men en artig opplevelse.

Noten blir dradd inn med håndmakt.   
Ivrige hjelpere på land.

 Sammen med Lions har Kystlaget fortsatt prosjektet med Kleppestø Ungdomsskole. Fem dager med fiske og annen aktivitet i september og oktober. Vi har landet på at gruppe for 8 elever er best for alle. Vi har funnet en fiskeplass der fisken biter. Pale, eller småseien biter når vi klarer å ligge på den knappe skallen midt i strømmen og vinden. Når det biter, opptil 5-6 fisker på harpen samtidig, er det en opplevelse for den som fisker for første gang. Flere av elevene tok fisk med hjem, enten for å selge til bestemoren, eller rett og slett med hjem til middag. Ungdomsskolen, Lions og Kystlaget er enige om å fortsette tiltaket til våren.

                                                      

Fiskerne er fornøyd med dagens fangst.   
            Inne i garnet skimtes berggylt og krabbe

Ask mannskor og Anita Heggholmen m/orkesteret »De mann», arrangerte  Kleppevik konsert i Fargeriet. De mente det var naturlig å spørre Kystlaget om å ta ansvar for serveringen.   

Fullt hus i Fargeriet og god stemning

Lefsebaking har blitt en populær aktivitet i Kystlaget. I god margin før jul ble det bakt store stabler med tynne lefser. Om de fortsetter, skal de få bilde med neste gang J

Silden ble tatt inn i «Viksundbygget» for utbedring av lekkasjer og annet omfattende vedlikehold. En god gjeng jobber med å sikre båten for framtiden. Hver tirsdag kl 10 er dugnadsgjengen på plass. Ta med termos og matpakke om du ønsker å være med. Målet er å få Silden, Askøys første flytene kulturminne, på sjøen før påske.

Silden på vei inn hallen.
Det er dimensjoner over naustet på Fauskanger.

Ellers er robåtene i hus. To i Kleppestø og en i grindabygget sammen med seilgavlen Tjalk.

Angående Monstadnøstet er det lysning i tunellen for å få en tilkomst fra Essoen og ned. Det blir en ordning, – og det kommer til å bli bra. Kystlagets engasjement med nøstet i Fauskangerpollen er avsluttet. Restaureringen av nøstet er utført på en forbilledlig måte med tanke på helheten. Pluss en rekke fantastiske forseggjorte detaljer. Samarbeidet er i midlertidig ikke slutt. Kystlagets notbåt, som er restaurert tilbake til originalen, kan stå i nøstet i 10 år, – og når den tid kommer får vi snakkes.

Årets Julebord i Askøy Kystlag:

Mye moro!    
God musikk og kulturelle innslag på Julebord.
Og spenning.

Å lage julesild som siste dugnadsdag før jul, har blitt en tradisjon. Enhver tradisjon endrer seg, – for vår del til det positive; for tidligere år har vi vært 12 rundt bordet, nå er vi 20! Kjekt. Men fortsatt lager vi bare 4 sorter.

God Jul fra Askøy Kystlag.

Hilsen Atle Grindheim

Leder

Legg igjen en kommentar