Julebrev fra Askøy Kystlag 2016

Julelys og julepynt gir oss julestemning,- vi kan ønske hverandre God Jul. Og det er på tide at Askøy Kystlag sender julehilsen til medlemmer og samarbeidspartnere.
Denne gangen begynner vi med «Saltnesvåg». Båten vår har fått mye oppmerksomhet i år, ikke bare med finpuss og omtanke, men fordi den har vert etterspurt og brukt i mange og varierte oppdrag. Til nytte for noen og ikke minst til glede for mange,- også for mannskapet som har vært med på turene. Veldig kjekke turer med Askøy Røde Kors og med Kulturavdelingen i Askøy kommune. Og god forpleining for mannskapet.

Saltnesvåg i byen for å promotere Askøy i Sykkel VM med musikk på fordekket i regnværet. På hekken var to mann i fult arbeid med å kutte opp makrell til måkene. Mye lyd.

Flere av gjestene som Røde Kors hadde med på sine turer hadde nok sett for seg noe mer luksuriøst enn en gammel skøyte når de skulle på fjordtur. De trodde sikkert ikke sine egne øyner og var skeptisk. Men alle uten unntak var fornøyde og glade etter turen. (Eller kanskje de bare var lettet for å være trygt tilbake på landjorden.)

I juli var Saltnesvåg og Silden på slipp hos Florvåg Slip & Reparasjonsverksted. Bunnsmøring, ny sink og polering av propellen, pluss at den gamle svingeren til sonaren på Saltnesvåg ble fjernet og erstattet med ekkoloddsvinger.

Florvåg Slip & Reparasjonsverksted har vert i drift i 100 år. Bestefar til Anton Hermansen som driver slippen i dag, startet bedriften i 2016. En tid var 5 slipper på søre Askøy. Nå er ikke behovet det samme selvsagt. Men behov er det og vi vet ikke om andre steder båter som Saltnesvåg kan slippsettes.

Det er klart at denne slippen er viktig for alle som driver med trebåter; når vi vet at slippen i Florvåg er en av de siste småslippene på Vestlandet. Om tre år skal Saltnesvåg og Silden på slipp neste gang for vanlig vedlikehold. Vi håper at Florvåg Slipp & Reparasjonsverksted kan ta jobben da også.

Dugnader

Dugnad sesongen er bare omtrent 4 måneder på høsten! Når vi ser tilbake kan vi være fornøyd med innsatsen og med frammøte på onsdagsdugnadene. Småkaker og god kaffe har ikke alene æren for at så mange kommer på onsdagsdugnadene for det har vært til dels store avvik fra vanlig standard prosedyrer. Noen kvelder, først jobbing til det ble mørkt, så kaffe. Gode kaker hjelper,- fint høstvær motiverer også, men det har vert viktige jobber å utføre. Gjennomsnittlig frammøte ligger på mer enn 12 personer. Pluss turene med Saltnesvåg og slipping av begge fartøyene i sommer. Ingenting skjer av seg selv. En tur på fjorden med Saltnesvåg krever 16 til 20 dugnadstimer, slik at i sum kommer vi opp i over 500 timer inklusiv.
Planene for vårsemesteret skal legges på første dugnad etter nyttår, onsdag 11.januar. Noen oppgaver drar vi med oss fra inneværende semester, men det er flere prosjekter å ta tak i. Og vi er glade for at Kystlaget har blitt involvert i Sykkel VM på Askøy, om ikke sportslig, så kreves sikkert planlegging.
Saltnesvåg på vei inn til kai i Strusshamn en stille mørk kveld.

Tungt arbeid. En skikkelig stor furu på toppen av holmen, diameter på over 60 cm, ble kontrollertfelt mellom husene. Det ble mye greiner og god ved å bære inn til sementkaien.
Støpning av gangvei var et annet tungt og arbeidskrevende arbeid.

Små og store arbeidsoppgaver kommer også innimellom. Og arbeid med å reparere motorene krever mye arbeid og innsikt. Det elektriske på Saltnesvåg krever også stor innsats og innsikt.
Fire sorter sursild til jul også i år: Glassmestersild, Nøstesild, Tomatsild og Sursild. 48 glass fordelt på 12 mann ble et til hver av hver sort. Noen har allerede begynt å smake. Vi kan glede oss sies det.

Arrangementet foredrag om Oselvar av forfatter Kjell Magnus Økland var en givende stund. Og foredragsholderen var godt fornøyd med opplegget til Kystlaget. Utenom kaffe og småkaker( rester etter julebordet), serverte vi selvsagt sild på rugbrød med godt smør( rester etter sursilden). Dette skapte den rette stemning slik at forfatteren var fornøyd med boksalget.

Juleavslutning med dugnadsgjengen ble holdt i tradisjonelle former; god mat og god musikk, god stemning og sang!

Til slutt takk for et godt kystlagsår til gode samarbeidspartnere
og til alle i medlemmer i Kystlaget.
Riktig God Jul !!!
Og et Godt Nytt År !!!

Beste hilsen

Askøy Kystlag
Atle Grindheim
leder

Legg igjen en kommentar