Sommerhilsen fra Askøy Kystlag 2022

Våren, særlig mai og juni, ble i overkant hektisk for Kystlaget. Men nå er vi i mål. Og det er sommerferie. Været? ja, det kommer seg helt sikkert. Garantert. At gjøremålene hopet seg opp har flere årsaker. Selvsagt at både april og mai kommer veldig fort på, slik det ofte pleier. Men også at materialer har lang leveringstid, – 6 til 7 måneders forsinkelser av leveransene. Dernest at det var så mange gode ideer som kom fram fra kompetent hold. Ideer som var veldig lette å si ja til. Men gjennomføring krever nå sitt allikevel, og det kommer jeg til.

Resultatet kan vi være stolte av. Strusshamn Gjestehamn framstår som ny, ny kai på Holmen, WiFi i Gjestehamnen og på Holmen, og ikke minst betalingssystemet GOMarina.

Men det har jo foregått noe før sluttresultatet, så la oss begynne med begynnelsen.

Covid vakter i Forum fortsatte i januar og februar. Noen av oss deltok fra Kystlaget, men opplegget krevde færre frivillige etter hvert.

Årsmøtet ble avviklet uten dramatikk. Kaj overtok etter Arvid i styret som havneansvarlig. Ellers ingen endringer. Avtroppende havnesjef mottok blomster som takk for utmerket god jobb. Årsmøtet vedtok et budsjett som kan gå til underskudd. Begrunnelsen: det er søkt om å bygge nytt grindabygg over slippen, dette kommer i tillegg til kostnadene på kaiene.

Monstadnøstet i Kleppestø. Øyvind K og Svein startet arbeidet med fundamenteringer i påsketider. Alle materialene var allerede lagret i nøstet, og Lions påtok seg arbeidet med å beise hele stabelen, -tre strøk! På grunn av plass og tørketid ble dette et langdrygt arbeid. Men all ære til de som gjorde jobben, – det ble mange økter, ofte to per dag. Men i skrivende stund er gangbroen farbar over til holmen. Kleppestø Vel starter opp med beisning av selve nøstet så snart det blir godvær noen dager.

I tillegg til samarbeid med Kleppestø Vel, er det frister å spørre Lions om å være med på å ferdigstille prosjektet. Det blir en perle for brukerne i området; et sted å gå til for barnehager, skoler og andre.

Kleppestø Ungdomsskole er et samarbeidsprosjekt med Lions. Kleppestø U og Lions har hatt et samarbeid i flere år med ta elever med på praktisk aktivitet. Per Gunnar Nyheim i Lions tok kontakt med undertegnede om vi kunne lage noe sammen. Etter møte med skolen, laget vi et program som ble godt mottatt. Dermed var vi i gang uken før påske. Kystlaget har stilt opp med mange hjelpere hver gang, det samme har Lions. 11 elever har fått være med på fisking med forskjellig redskap. De har vært i småbåter og med Saltnesvåg og de har spist fiskesuppe og stekt fisk med god appetitt.

Både våre og Ungdomsskolens ambisjoner har ikke helt samsvart elevens behov, har vi tenkt. Men på en oppsummering siste dag var det ingen av elevene som ville ha endringer i opplegget. Dette var første gang, så med litt justeringer og mindre gruppe, kan vi få til noe som er mer tjenlig for samfunnet enn det går an å sette tall på i et budsjett.

Saltnesvåg har fått nytt bad og toalett. Frank Robert og Oddvar hadde sikkert ikke tenkt at arbeidet skulle bli så omfattende da de satte i gang. Det er ikke helt ferdig, men har allerede så fint at besøket vil bli en fullkommen nytelse. Utenom Kleppestø U prosjektet har båten blitt brukt bare til småturer og til arbeidsbåt under kaibyggingen.

Robåtene, Tjalk og Silden har vært klare til bruk siden slutten av april.

Fredagsklubben i Strusshamn Kirke hadde uteaktivitet fredag 2.mai. Nesten 50 barn fikk øve seg på ro med oselvere. 3 båter var på vannet med Jorunn, Kaj og Øyvind som veileder. Gunnvor og Ole Christian organiserte på landsiden. Barna fikk en god opplevelse og tilbakemeldingen fra Kirken var overstrømmende. Velordnet gjeng!

Flyktningkontoret og Lions hadde avslutning for vinterens- og vårens svømmeundervisning i Askøyhallen. Temperatur på vannet i Strusshamn var litt lavere enn i bassenget, men noen av oss kom oss i vannet, temperaturen til tross. Presidenten i Lions (påtroppende) og leder i Kystlaget var først vannet. Deretter flere barn, og noen foreldre. Litt kjølig, men ikke iskaldt. Fisketur med Silden og Saltnesvåg var populært, selv om fangsten var dårlig. På kaien ble det servert lapper, Hot Dog og verdens beste fiskesuppe. Veldig kjekk ettermiddag.

Ny slipp med slippvogn har kommet på plass. Og hvis søknaden går gjennom, blir Grindabygget bygd over slippen, – og litt til. Da kan vi oppbevare og vise fram våre klinkbygde båter. Og dermed kan vi, for vår del, oppfylle UNESCO sine krav for at den byggetradisjonen med klinkbygde båter, har kommet på Verdensarv listen.

GoMarina ble foreslått i forbindelse med både en og flere problembåter som legger seg Gjestehavnen uten å gjøre ordentlig opp for seg. Jan Werner behersker det meste av data og datateknisk. Han overbeviste oss om at dette var mulig å få til, og påtok seg å sørge for at systemet kom på plass, – sammen med Sverre. Vedtaket ble gjort kjapt, – beslutningsprosessen kan ha kort vei i Kystlaget.

Til overmål fikk han, godt hjulpet av Trond i Sjoddien, ordnet WiFi i havnen og på Holmen. Dermed ble resultatet, som nevnt innledningsvis: nye kaier, GoMarina og WiFi i hele havnen.

Initiativ er viktig, og som det kan sies om kystlagsfolk, de er «Individualister i flokk». Og på det praktiske er det mange kompetente personer i Kystlaget. Det er viktig og nødvendig at de tar ansvar og setter i gang. Og det gjør de. Men noen ganger er det ikke nok at de gamle er eldst. Derfor er det veldig gledelig med initiativet på det mange av oss ikke er helt oppdatert på, kommer fra kompetent ansvarlig hold. Ellers kunne GoMarina og WiFi lett blitt med snakket en stund til.

Torgdagen 11. juni ble en god dag i byen. Askøy Kystlag stilte med Saltnesvåg, Silden, Tjalk og to robåter. Alle varer vi brakte til torgs ble solgt:40 krabber, 105 seikaker og 120 nubbesild.

Fra venstre: Inge mottar pris for best restaurerte båt. Richard og Kaj er vinnere av rokonkurransen. «Tjalk» innerst i Torget. Salg fra Saltnesvåg.

I konkurransene gjorde Askøy Kystlag rent bord, – nesten. Seier i rokonkurranse, Kaj og Richard vant med god margin. I konkurransen for best restaurerte båt, ble Kystlaget sin seilgavl, »Tjalk», kåret som verdig vinner. Det er Inge som har vert bas for restaureringen.

Torgkveld på Holmen etter torgdagen. Hyggelig kveldsstund!

«Blest i Vest» og Midsommerfesten ble en suksess. Været sørget for endring i planene. Men mellom regnbyene og vindrosene, (Blest i Vest), ble pianokonserten gjennomført med stil. Publikum på kaien og i teltet hadde en fin stund. Einar Svendsen m/venner fortsatte etter pianokonserten, – god musikk og god stemning.

Akvarium med fisk og båter. Pianokonsert på Holmen. Stor aktivitet på sjøen. Kaptein Melketann.

Lørdag full rulle: fisk og akvarium, båtbygging, Kaptein Melketann sin sjørøverskute, salg fra Kafeen i 2.etasje og turer med Silden.

Lørdag kveld: konsert med «Feststemt» og Einar og Kjartan. Seilerne koste seg inne etter en kald dag på sjøen. De litt eldre satt ute.

Siste dugnad på denne siden av sommeren var 22. juli.

En jobb med Saltnesvåg 28. juni/12.juli.

Møtes igjen i august, en onsdag etter skolen har startet opp igjen. I mellomtiden er det Fjordsteam i Bergen 4. til 7. august. Saltnesvåg ligger i byen!

God Sommer!!!

Beste hilsen

Askøy Kystlag

Atle

Legg igjen en kommentar